Update over de corona-maatregelen

Tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horeca

Tot 31 december 2020 wordt op restaurant- en cateringdiensten een btw-tarief van 6% toegepast (in plaats van 12%). Ook voor niet-alcoholische dranken, ter plaatse geconsumeerd, geldt het btw-tarief van 6%. Alcoholische dranken blijven onderworpen aan een btw-tarief van 21%.

Gebruikt u een geregistreerd kassasysteem (GKS)? Dan dient u uw kassaprogrammatie zo snel mogelijk aan te passen. Een GKS-kassa bevat standaard volgende btw-codes:

  • A – 21%
  • B – 12%
  • C – 6%
  • D – 0%

Aan deze codes hoeft u niks te wijzigen. Wel dient u alle artikelen die momenteel btw-code B hebben aan te passen naar btw-code C. Alle niet-alcoholische dranken, die op dit moment btw-code A hebben, dienen eveneens btw-code C te krijgen. Verander de tarieven van de btw-codes zelf niet. Het is ook niet zinvol om de ‘take-out’-mogelijkheid bij wijze van gemakkelijkheidsoplossing als alternatief te gebruiken voor eat-in.

Verderzetting van het overbruggingsrecht

Als u als zelfstandige uw activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende dagen onderbreekt, dan komt u in aanmerking voor het zgn. overbruggingsrecht. Deze maatregel werd inmiddels verlengd tot en met 31 augustus 2020. Opgelet, verlengingen gebeuren niet automatisch. U moet hiervoor een nieuwe aanvraag indienen.

Naast de corona-Hinderpremie en Compensatiepremie, nu ook de corona-Ondersteuningspremie

Op de Compensatiepremie heeft u recht als u ten gevolge van de maatregelen van de federale overheid een omzetdaling heeft gehad van minstens 60% in de periode van 14 maart 2020 tot 30 april (in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar). Deze premie kan aangevraagd worden tot 30 juni 2020 en bedraagt € 3.000.

Op de Ondersteuningspremie heeft u recht als u ten gevolge van de beperkende maatregelen in de doorstartperiode ook een omzetdaling van minstens 60% heeft gekend. Deze premie kan aangevraagd worden tot 15 augustus 2020 en bedraagt € 2.000.

Bekijk het volledige overzicht van corona-maatregelen

De overheid voorziet in heel wat steunmaatregelen, en dat zowel op federaal als gewestelijk niveau.

Deel dit met je vrienden

Bekijk ook

Bekijk alle berichten